The Q-Search case - (praktische) kennis voor open innovatie met impact

In juli 2015 zijn Prof. Nadine Roijakkers, Oana-Maria Pop en Diana Rus gestart met een onderzoek naar de ontwikkeling van Q-Search voor wat betreft de 'evolution of the ecosystem'. In het bijgaande plaatje zie je de schematische weergave van de eerste drie fases van Q-Search. Dit resulteerde in bijv. de presentatie Ecosystems for transformation.

Wat houdt de studie in: een onderzoek naar de ontwikkeling van Q-Search in de tijd; het in kaart brengen van de netwerk structuur, de partners, de relaties, de waarde creatie over de bestaansduur; het bestuderen van de rol van de entrepreneur/initiator in het netwerk; de evolutie naar een gelijkwaardig leiderschapsmodel en toegevoegde waarde voor de samenleving. Dit alles op basis van interviews met Marjolein Hins en contacten bij de partners.

Waarom was dit waardevol om te onderzoeken?: Er was geen academische (noch praktische, geborgen) kennis beschikbaar ten aanzien van het opzetten, managen, duurzaam maken van dit soort netwerk organisaties en/of ecosystemen. Er was geen kennis beschikbaar over de rol van de entrepreneur hierin. Entrepreneurs zijn zeer waardevol voor de economie en het bestuderen van contexten waarin zij hun waarde optimaal kunnen genereren is daarom zeer belangrijk voor de economische ontwikkeling en transformatie.

Van dit inductief, kwalitatief, empirisch, toegepast onderzoek is een paper van 40 pagina's geschreven: How the entrepreneur makes the ecosystem and vice versa: transformative service creation at Q-Search. "The case of Q-Search, a Dutch service ecosystem in the human resources service industry whose aim is to increase societal wellbeing, elucidates how a loosely coupled network of partners linked by shared ideology can become a fertile ground for transformative services creation. We explore the evolution, internal dynamics, and entrepreneur's role in creating and orchestrating a framework for shared value creation within this complex setting. Specifically, we zoom in on the interplay between the ecosystem’s goals, the founding entrepreneur’s attributes and actions, the role of the partners and the ecosystem’s impact on society at large."

In maart 2016 organiseerde het team een guest lecture waar Marjolein haar verhaal deed bij Hasselt University.
In augustus 2016 was Oana-Maria Pop in Anaheim, California, USA om bij de Academy of Management de uitkomsten van het lopende onderzoek tot zover te presenteren: Q-Search Case presentation 31 augustus 2016..

Researching Open Innovation in SME's

In mei 2017 werd meegewerkt aan een boek over Researching Open Innovation in SME's (onderzoeken van open innovatie in het MKB), dat in september 2017 publicatiewaardig werd bevonden. Een prachtige cooperatie tussen Wim Vanhaverbeke (Universiteit Hasselt, Belgium & ESADE Business School, Spain & NUS, Singapore), Federico Frattini (Politecnico di Milano, Italy), Nadine Roijakkers (Open Universiteit, The Netherlands), Muhammad Usman (Universiteit Hasselt, Belgium).
In maart 2018 kwam het boek uit waarin wij een hoofdstuk/chapter hebben gekregen: The Link between Entrepreneurial Attributes and SME Ecosystem Orchestration: A Case from the Dutch HR Services Industry (Oana-Maria Pop, Nadine Roijakkers, Diana Rus and Marjolein Hins).

Je kunt het bestellen door op deze link te klikken of op het logo.
Ook via Amazon is het boek te bestellen.
Wil je alleen ons hoofdstuk lezen, dan kun je die apart bestellen. Klik hier.

Kennis, ervaring en netwerk verder delen

Er wordt doorgewerkt aan het toegankelijk maken van de kennis en doorleefde ervaring voor andere organisaties door de wetenschappelijke bevindingen helder te structureren en middels inbreng in projecten, publicaties, lezingen en workshops te verspreiden en in concrete actie(s) om te zetten. Daarmee ontwikkelen we al doende nieuwe praktische informatie samen met de klant, zodat die beantwoordt aan hun directe behoefte .

Op 22 maart 2018 was Nadine Roijakkers key note speaker bij het SDG café "De ondernemer als wereldburger" om haar jarenlange kennis van organisatieontwikkeling naar ecosystemen te delen en begeleidde Marjolein samen met de moderator de bijeenkomst. Deze opzet reasulteerde in zeer positieve bevindingen van de deelnemers over de ruimte die ze ervaarden en de hoeveelheid kennis en ervaring, die hierdoor loskwam vanuit ons allen samen. Open innovatie voor collective impact in de praktijk.
Op 18 december 2017 was Marjolein Hins bij de Universiteit van Groningen om een guest lecture te geven aan de studenten van Diana Rus in a Master-level course on Entrepreneurship in a Social Context (basically social entrepreneurship but geared specifically at students in psychology, sociology and education). The course was meant to show these students that they can be entrepreneurs and, at the same time, do something good for society. As part of the course there will be 2 guest lectures by social entrepreneurs that also deal with issues around education, lifelong learning and HRM.
In 2016 werd het gedachtengoed als 'Ecosystem for transformation' aan de internationale studenten van het SELECT programma van TU Eindhoven overgedragen bij hun closing ceremony na twee jaar studie op meerdere locaties wereldwijd.
In 2015 waren wij in Hasselt op een guest lecture om over 'The Q-Search Case' van gedachten te wisselen en toen maakten de studenten ook assignments met aanbevelingen, die werden overgenomen door Marjolein Hins voor verdere ontwikkeling van haar ecosysteem en positionering.

NB wij danken iedereen die tot nu toe heeft meegewerkt aan dit onderzoek alsmede de verspreiding ervan.

Lees hier over de praktijk van Ecosysteem ontwikkelen.

Powered by OTYS Recruiting Technology Linkedin Twitter